Pages

Thursday, October 17, 2013

Semuanya milik Dia!
Bismillah..

kita memang tidak akan pernah jangka pun apa yang tuhan sudah sediakan untuk kita di hadapan sana
Yang kita tahu, pada kita ada usaha untuk berbuat sebaiknya
Dan apa sahaja yang tuhan hadirkan selepas itu akan kita terima dengan penuh redha dan baik sangka..

Teringat pesan ustaz
bahawa perkara baik yang ada di dalam hidup ini hanya ada dua
Pertama, perkara yang sudah di syariatkan oleh tuhan buat manusia.
contohnya seperti kenapa kena menutup aurat, kenapa tidak boleh minum arak, kenapa wajib menjauhi zina.. itu semua tidak perlu kita persoalkan kenapa, kerana itu adalah kebaikan buat kita sebenarnya. 
tanpa perlu kita buat kajian sains pun ataupun melihat dahulu kesan akibat mengingkari arahan tuhan itu kita akan tahu, "ohhh.. patutlah tuhan suruh jauhi benda ni"

Dan kedua, perkara baik itu adalah apa yang telah pun terjadi pada kita.
Contoh mudah, bilamana kita demam. mungkinlah waktu itu kita tidak dapat mencari hikmah demam itu kerana yang kita rasai hanyalah kesakitan yang menjadikan kita ini serba serbi tidak berdaya, tetapi percayalah bahawa demam ketika itu ketetapan yang terbaik dari tuhan buat diri kita.

Kafarah dosa?
Mendidik sabar?

Ah. berikanlah apa saja alasan yang baik. 
Yang pastinya, itu adalah sesuatu yang terbaik buat diri kita pada waktu itu!

Contoh lain, kenapalah adik binaan kita semuanya tidak menjadi. Dah bermacam-macam cara kita buat pun masih tidak nampak tanda mahu melekat dengan tarbiyah yang kita bawa. 
Dan setelah setahun berhempas-pulas, akhirnya kita terima mesej.. "Akak, saya dah tidak mahu ikut usrah yang akak bawa. Saya rasa saya ada cara hidup saya sendiri, saya tak mahu dah menjadi hipokrit lagi.."

...
.....

Tarik nafas panjang.
ini kisah benar yang akan dirasai oleh setiap da'ei
kita akan merasa ditolak, merasa ditentang walaupun apa yang kita tawarkan ini jauh lebih baik berbanding seisi langit dan bumi

mungkinlah pada waktu itu kita rasa macam langit ni nak runtuh, tapi percayalah bahawa itu adalah perkara terbaik yang tuhan telah tetapkan pada waktu itu..
Walaupun mungkin kita tidak nampak hikmahnya pada saat itu, tapi percayalah bahawa taqdir tuhan itu tidak pernah mahu menganayai hambaNya.

Jika kita tidak berjaya menemui hikmah dari ujian itu, maka itu bukanlah kerana tuhan mahu menzalimi kita, tetapi itu adalah kerana kita sendiri tidak mahu mencari.
kerana kekurangan kita masih banyak lagi kita tidak mampu melihat seribu lagi kebaikan dari satu ujian yang kita terima.

"Demikian itu disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri. Sesungguhnya Allah sekali-kali tidak menganiaya hamba-Nya" (Suruh Yunus: 44)

sebab selalu kita merasakan, bahawa tanda tuhan sayang pada kita adalah dengan memberi apa yang kita mahu. 

"Adapun manusia apabila Rabbnya mengujinya lalu dia dimuliakan-Nya dan diberi-Nya kesenangan, maka dia akan berkata: ‘Rabbku telah memuliakanku.’ Adapun bila Rabbnya mengujinya lalu membatasi rizkinya maka dia berkata: ‘Rabbku telah menghinakanku’.” (Al-Fajr: 15-16)

kita mahu serba serbi sempurna, kita mahu segala yang menjadi kemahuan nafsu kita.
sedangkan Allah itu bahkan lebih lagi tahu, apa yang kita perlu melebihi apa yang kita mahu, maka yang kita perlukan itulah yang Allah beri, walaupun kadang kita terasa seperti kita tak mampu menanggungnya. 

Sebab itu jugalah, Allah memang akan uji kita pada titik lemah kita, sehingga apa?
sehingga perkara itu tidak menjadi titik lemah kita lagi. kerana Allah mahu hati kita ini bulat tulus hanya kepada Dia. 
hanya pada Allah semata-mata..

***

Entah apa yang menanti di hadapan ini
Kita akan lelah dalam meneka-neka
Berhentilah dari lamunan yang memenatkan. 
Bukan sahaja manusia yang memandang akan menjadi rimas, tetapi diri kita juga akan jauh dari baik sangka pada Dia
kita akan selalu ragu-ragu dengan apa yang akan terjadi di hadapan sana, sedangkan hakikatnya kita tidak akan mampu pun mengubah apa yang telah Allah tetapkan buat kita pada masa akan datang

Tetaplah berjalan dan susunlah kehidupan ini dengan sebaik apa yang mampu kita lakukan.

Bukankah pena telah di angkat dan lembaran sudah pun kering?0 orang yang dikasihi Allah..:

Post a Comment