Pages

Wednesday, April 13, 2011

chaiyok tasya! :)

bismillah..
13 April 2011
01:00 am

MasyaAllah..cepatnya masa berlalu. tanpa sedar dah hampir pertengahan bulan empat dah kan? oh,cepat sangat masa ni meninggalkan kita.
saya ni kalau time nak tulis tarikh pun kadang-kadang masih dok buat tahun 2010 lagi. huhu..
hari ni, just nak bercerita.. orang perempuan memang suka membebel berborak..X)

Makin Tembam = Makin Bahagia?

i love utm very much..ngee~

oh, bab yang ni memang sensitip kalau cakap kat orang perempuan
bila beberapa orang lawan kawan mula menegur..

"eh tasya.. kenapa nampak makin tembam ha? makin bahagia eh?"
"bla..bla.."

haha..mula-mula rasa macam nak kecik hati dengar, tapi bila sampai kat part "makin bahagia" tu terus buat saya rasa nak tergelak lah pulak..
ehem3..alhamdulillah, bahagia.kot..
insyaAllah,,apa yang tuhan takdirkan tu pasti yang terbaik buat hamba-hambaNya..
tuhan kan Maha Baik.. ye tak? :)

tapi, memang tak dapat nak dinafikan, sehari dua tiga minggu kebelakangan ni, selera makan saya dah macam orang pregnant tak terkawal.. saya sendiri pun takut menengoknye..huhu

tak tahu la sebab ape, tapi mulut ni rasa nak mengunyah aje..
dan rasa macam dah addicted dengan segala macam roti kat kedai tu
roti sardin, roti kacang, roti coklat, roti jagung..aha..sume jenis roti la senang cite..
tu belum lagi bila dengar orang jual makanan setiap petang kat kolej ni..
dia akan buat lagu.. "makanan..makanan.."
tak sedar pun, tibe-tibe saya dah tercegat kat depan pintu bilik
"karipap sardin ada tak?"
aiyo..makan lagi..=.="

makan..dan makan lagi..dan lagi..
adoi..macam mana la tak ..... (sila sambung sesuka hati anda)

ok.habis cite pasal makan..~

Kuliah terakhir..sedih la pulak..

hari ni, last kuliah untuk subjek Development Psikology, Personality Psikology & Creativity..
paling syok sebab sume assignment dan presentation dah selesai! (latar belakangnya bunga api di sana sini)
waaa...seronok sangat~!

tapi..tapi..tapi..
tibe-tibe rase sedih lah pulak, sebab saya rase macam baru je masuk sem 2 ni, tup tup dah habis..
macam tak percaye je..(gosok-gosok mata)
oh, percayalah! memang dah habis dah sem ni tasya oii..=.="

Final Exam is Coming...

ok.serius sekarang..
minggu depan dah start study week..
waaa...gembiranya ketaq lutut dok pikiaq aih..
ceh..apesal pulak nak takut, bukan penamat kehidupan ni..
study je lah, pastu jawab exam..SELESAI!
(ye..baikkk)

erm..bercakap pasal final exam ni..
(jom cakap guna iman sekali)
exam ni..bukan setakat kita nak dapat A aje..
ada sesuatu yang lebih berat daripada tu yang orang pandang kat kita
dan selalu saya ingatkan diri saya dan sahabat-sahabat
yang kita ini "jangan jadi punca fitnah kepada agama"..
oh, tu yang paling saya takut sebenarnya..

"tu la, dok sibuk program islamik sana sini..bile masa nak study? "
"ko ni macam pentingkan progam dari study, padan lah dapat markah camtu"
"esok nak test, boleh lagi pegi ceramah kat sane eh?"

dan hati pun mula goyah..

"ish, kalo aku tak pegi program & study malam tu, mesti markah aku dapat tinggi jugak"
"bla..bla..bla"

Allahu Allah..
bila orang mula mempertikaikan markah exam kita dengan apa yang kita buat selama ini
takut-takut hati kita tak kuat untuk hadapinya
kadangkala, lebih rela kena cubit dari kena dengar kata-kata yang boleh buat tak tidur malam dua tiga hari sebab makan hati..

saya pun setiap kali nak pegi program 'tarbiyyah diri' kat mana-mana
kalau mesaj mak, mesti mak cakap..
" kau ni asyik nak pegi program je, bilenye masa nak study?kalau dapat teruk exam nanti, siaplah.."
wuhuuu..siap ugutan lagi tu..=.="

saya tak pernah kata yang akademik tu tak penting
sebab ia sangat-sangat lah penting. itu juga hakikat..
tapi, saya sangat tak boleh terima kalau orang mula menyalahkan program tarbiyyah yang saya pegi dan yang paling teruk lagi kalau saya juga berfikiran macam tu..
salah program kah kalau result saya teruk?
tak..tak..tak..
pastinya itu salah diri saya sendiri..
bukan ke Allah dah kata sendiri dalam Al-Quran yang kitalah yang harus mengubah nasib kita sendiri (13:11)..
jadi, program tu pastinya tak bersalah..
yang bersalah adalah diri sendiri yang malas tak bahagikan masa dengan betul..

dan saya selalu ingatkan diri saya sendiri
bahawa kalau benarlah saya faham jalan yang saya pilih hari ni, mesti result exam saya akan bertambah baik bukannya bertambah teruk
sebab apa? sebab islam mengajar kita untuk berusaha dan buat yang terbaik dalam semua perkara..
lagipun, cuba renungi firman Allah ni..

“Dan carilah pahala negeri akhirat yang telah dikurniakan Allah kepadamu dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia.."
(28:77)

so tasya..
jangan jadi fitnah kepada agama
berusahalah untuk dapatkan result yang terbaik
supaya nanti ada banyak hati-hati yang akan jatuh cinta pada jalan ini
bukan masa yang banyak untuk study yang jadi taruhan
tapi, ia soal keberkatan..
bila Allah redha, masa yang singkat terasa penuh manfaat
baca sedikit, tapi terasa banyak
baca sekali, terus ingat sampai bila-bila
itulah berkat..

yakinlah..
bahawa Allah itu sangat sayang kepada hambaNya
dan takdir Allah merupakan ketentuan terbaik dari Dia buat kita..:)

"..Dan sekali-kali tidaklah Rabb-mu menganiaya hamba-hambaNya." 
(Fussilat:46)




*chaiyok tasya..^_^

5 orang yang dikasihi Allah..:

Anonymous said...

bgus3 penulisan nih. . .masyaAllah ^_^

afni_natasya~! said...

saya.budak.baru.belajar..~

Anonymous said...

a very3 gud writing for a budak baru belajar . insyaAllah

afni_natasya~! said...

very3..? (hyperbola)~
baik.insyaAllah..i'll learn more..:)
time kasih sudi berjalan-jln kt cni..~

Anonymous said...

very-very-very = amat bagus

sama2 ^_^

Post a Comment