Pages

Thursday, May 05, 2011

catatan seorang pelajar psikologi..

bismillah..


pertama,ini bukan entry tidak berpuas hati
cuma luahan perasaan.maybe.


kedua,saya masih berada dalam mood exam sekarang
tapi malam ni rasa macam pening + serabut sikit
so, mood study tu macam tak berape sebab terpengaruh dengan kawan yang cakap "tak pe, besok ade gap sehari lagi untuk kita baca buku," =_="


ketiga, mahu menulis dari hati..




hmm..saya pilih cos psychology bersama dengan tentangan yang tak kurang hebatnya terutama sekali daripada family terdekat
bila ramai orang mempertikaikan itu dan ini
kenapa mahu ambil cos ini dan bukan itu
yang mana saya simpulkan yang semua sebab tentangan itu adalah kebanyakkan dari sudut materialistik semata-mata
tapi dek kerana kedegilan saya, maka saya buat pekak aje la
walaupun dalam hati ni hanya tuhan je yang tahu
tipu la tak stress sedih bila rasa macam tiada siapa yang nak sokong minat kita
nasib baik la kita ada tuhan dalam hidup ni kan?
sekurang-kurangnya ada tempat kita mengadu itu dan ini..


dan..pastinya takdir tuhan tu takkan mengecewakan hamba-hambaNya..:)
hari ni, saya dah ada kat sini. utm yang tercinta..weeee
tempat yang tak pernah saya pernah pun terfikir yang saya akan sambung belajar kat sini
utm? kat situ bukan cos engineering ke? kat celah mana pulak ada psychology?
ya..itu juga dugaan bila dah dapat keputusan upu tu
sabar je la menahan kerenah orang dengan macam-macam soalan
at the end, saya jawab macam ni je
"ni dah dapat ni, ade lah tu. tak kesah lah kat celah mana pun" =.='


honestly, saya pun tak tahu kat utm ni ade cos psychology
hanya tahu bile dok ada sorang kawan yang bagitahu dan kawan saya tuh dah jadi cosmate saya pun sekarang ni..^_^
saya punyalah mengimpikan ukm sampai dah buat perjanjian dengan kawan kat matrik untuk jumpa balik kat ukm
tapi, sumenye hanya angan-angan je la..haha
kawan saya tu pun dapat sambung kat ukm macam yang dia impikan, dan saya tercampak di sini..
campak? oh..tidak..tidak..
saya DIPILIH tuhan untuk berada di sini. sikit pun saya tak kecewa dengan takdir yang tuhan dah tetapkan ni bahkan kesyukuran yang tak terhingga untuk berada di sini
kalau orang offer pegi ukm nak tak?
dengan pantasnya saya akan jawab.."tak mau!"


Belajar Tentang Kehidupan..




salah satu faktor yang membolehkan anda mengambil jurusan psychology ni
anda harus berminat dengan manusia
bukan setakat berminat tapi kene ade rasa excited untuk tahu kenapa manusia berperangai begitu atau begini
it's really interesting act..but..
SEKULERISME macam merubah segalanya menjadi tak seindah yang diimpikan..=_='




kami pun kena belajar banyak teori yang sumenye di ambil dari barat
bukan kata kita tak perlu belajar semua ni, tapi bagi saya biarlah ia hanya sekadar kita ambil tahu.hanya tahu.
apatah lagi bila memikirkan adakah saya akan gunakan balik teori-teori ini kat dunia luar bila dah gred nanti
kalaulah saya ditakdirkan untuk jadi seorang psychologist satu hari nanti, ofkos la saya tidak akan guide dengan client saya based on theori sigmund freud yang sangat annoying tu..=_="


belajar tentang manusia..
berkait rapat dengan belajar tentang kehidupan.
belajar tentang kehidupan mesti akan berkaitan dengan apa hakikat sebenar penciptaan manusia tu
sekadar nak berseronakkah? sekadar mencapai self-actualization (based on Abraham Maslow's theory) je ke dan kemudian manusia tu merasakan bahawa dia sudah benar-benar mencapai 'kejayaan' dalam hidup dia..


menjadi seorang pelajar psikologi
saya nampak segala-galanya berada di situ
tapi bila kita mengambil segalanya dari barat yang ternyata memandang semuanya dari kaca mata dunia
maka, ia setakat itu sahajalah..
jadi, salah siapa?
salah sistem pendidikan laaa..
ok.kalau macam tu tunggu saya jadi menteri pendidikan dulu dan saya akan ubah balik sistem pendidikan negara kita..=.='


kat sini la saya sedar tentang peranan besar yang boleh dimainkan oleh pensyarah
walaupun buku-buku tu semua datang dari barat yang kita kata sangat hebat tu
tapi bagi saya, tak semestinya semua yang berada di dalam buku yang tebal itu perlu diajar
sukatan pelajaran hanya sekadar sukatan pelajaran yang diusaha untuk dihabiskan
mampu menghabiskan sukatan pelajaran dalam tu bukan juga bermakna setiap pelajar memahami apa yang sudah diajari
yang paling penting adalah adakah pelajar itu mampu mengaplikasikan apa yang sudah diajari ke dunia luar sana
dan sebagai seorang pelajar psikologi, mana mungkin anda mampu nak guide orang lain jika anda sendiri masih tak mampu memahami diri anda sendiri


saya nampak betapa mulianya tugas seorang pendidik
kalau mereka mempu mendidik pelajarnya mengenal makna kehidupan ni yang sebenarnya
dan lagi sekali, saya nampak semua itu berada dalam jurusan psychology
sebab apa? sebab kami belajar tentang manusia..tentang kehidupan..
saya sangat respek la dengan seorang lecturer kami ni yang memang tak mengajar kami based on western psychology.
belajar tentang hidup yang sebenarnya
bukan sekadar kat dunia je tapi melepasi ke dimensi kehidupan selepas dunia ni jugak
oh, saya sangat suka kelas tu!


Lecturer to be! insyaAllah..:)




dek kerana itulah..
saya telah menukar cita-cita saya..
mahu jadi seorang lecturer..X)
dan ia juga mampu menjadi satu platform dakwah yang sangat berkesan jika sekiranya ia disandarkan pada tempat yang betul
ye la..jadi lecturer, student kena dengar cakap.. sebab nanti carry mark boleh rendah kalau lecturer tak suka..hoho
time nak exam pun, bukan lembaga peperiksaan yang buat soalan, semuanya lecturer.. so, ikut suka lecturer lah nak ajar apa sebab dia boleh buat soalan dia sendiri


nak mengubah sistem pendidikan, rasanya ia memang takkan semudah menulis ini
jadi, pendidik tu lah yang akan memainkan peranan bagaimana dia nak ajar sesuatu benda tu
oh, ni bukan tanda protes sebab kena hafal banyak teori barat ye
cuma mungkin satu pembakar semangat buat saya
untuk berusaha gigih agar dapat mencapai cita-cita menjadi seorang pensyarah, insyaAllah




hari ni mahu atau tidak saya kena lah belajar semua yang datang dari barat ni
tapi adakah generasi akan datang pun kena pelajari benda yang sama jugak?


ya..mungkin anda akan dapat semua A
tapi, menjadi seorang pelajar psikologi
ia sepatutnya bukan hanya mendapat A semata-mata
sebab kita belajar tentang diri kita..tentang manusia
dan saya dipesan.. "orang yang menganali dirinya, pasti akan mengenali tuhannya"


seorang pelajar psikologi
perlu lebih mengerti apa erti sebuah kehidupan yang sebenarnya..










*terima kasih setia membaca bebelan yang panjang ni*


**Artikel terbaru 2016 berkaitan course psychology : 7 soalan orang biasa tanya tentang psychology



113 orang yang dikasihi Allah..:

Nazihah@Jiha said...

kadang saya berfikir, mereka yg belajar psikologi ini insan yang hebat!^^ teruskan ukht!

Nurul Sa'adah said...

Pernah tak tanya kenapa dicamppakkan ke sini???

Jawapannya...Sebab ALLAH nak kita lebih dekat dengan Dia...Percaya x? Sebab Dia Yang Maha Mengetahui tentang penciptaannya ^^

Kalau di tempat lain, belum tentu kita akan seperti jadi sekarang..mungkin lebih teruk...na'uzubillah...

afni_natasya~! said...

ukhti nazihah: insyaAllah..terima kasih~! :)
hmm..ia hanya akan jadi hebat bila belajar bukan semata-mata nak dapatkan A je..

matlmat utama 'belajar' supaya dapat mengenal pencipta dgn lebih dekat. so, sesiapa yg dgn 'belajar' dia makin mengenali tuhannya, maka dia lah org yg hebat! ^^

afni_natasya~! said...

kak adah: penah3..:) banyakkk kali..

indahnya aturan tuhan. yg menemukan KITA..
dan bersama dgn org3 yg membawa kepadaNya..
moga Allah tetapkan hati ini~

terima kasih Ya Allah..:')

sarah zainalputeh said...

sama sama. memang panjang. gigih tasya tulih. but after all, psychology memang best ^_^

Anonymous said...

*sori..lalu jap kat sini..
nk jd lecturer lak???
haa..bgus sgt la tu..eby lak nk jd cikgu~!!!
my ambtion since i was in primary school~;D
muga-muga dimakbulkan tuhan gak..
bukan setakat mengajar je..tp mendidik! huhuh

afni_natasya~! said...

sarah: waa..tahniah sbb gigih bace..:)

afni_natasya~! said...

eby: =___=' rase pelik lak tgk komen ko ni..wahaha
oh, ko memang suke tiru aku..haha (eh, ke aku yang tiru ko) XD
baguih la..i'll pray for u. insyaAllah..:)

nawzahs, MB BCh said...

salam
sumpah sampai habis aku baca
bagus gak kalau ko jadik lecturer, ak belajar psychology kat sini pun takat amek side subject je.tu pun da x tahan.

afni_natasya~! said...

w'salam..

tahniah3! haha
psychology best wei..
tp..tu la..=_="

Anonymous said...

Salamullah 'alaik..

boleh tak saya ingin dapatkan email tuan punya blog ini?

nanti email kepada saya, saya ada sedikit pertanyaan. maaf menggangu.

kyuu_renjo[a]yahoo[dot]com

Anonymous said...

assalamualaikum.. saya pun ada persoalan yg ingin diutarakan. email saya : aidatheblue@yahoo.com. Hrp boleh email kpd saya. saya bermint dgn bdg ni, tp bila dicari2 kt internet sgt susah nk jumpa. Ramai ckp sbb bdg ni belum meluas di malaysia. Harap ukhti dpt beri penerangan dn jalan mcm mana etc :)

Anonymous said...

assalammualaikum.saya pelajar lepasan matrik. saya nk tny bape pointer yg dprlukan untk amik kos psikologi?

::afni natasya:: said...

w'salam..

uni xbanyak yg tawarkn kos ni, setakat yang tahu, hanya ada di UIA, UKM, UTM dan UMS

basically, kalau kat UTM, kami specialize dlm psychology industri & organisasi, tapi still ada peluang yg besar utk tukar specialize bila dah sambung ke master nnt, ikut la apa yg kita minat :)

pointer? sy dlu dari matrix jugak, me myself 3.7 (kn high pointer jugk utk student matrik sbb ramai yg apply kos ni tp xditawarkn byk tmpt), tp kawan3 dari stpm mostly 3.0 above. cume setakat ni, kalau di utm sendiri, intake degree dah dikurangkn, so rsnye 3.5 above la kot utk both matrik n stpm..

peluang kerja? mostly mmg soaln ni je org tanya, so how eh nak jawab. hmm..i do believe in faith, yg rezeki tu Allah juga yg tetapkn di mana-mana. n mmg xsemestinya bila kami keluar semua org akn dpt jd psychologist (act, cos lain pn mcm tu jugak kan)

in simple word, pilihlah apa yg dekat di hati kalian, i'Allah jika itu mmg baik utk kt, pasti Allah akan mudahkan jalan. tntg masa hadapan, kerjaya, bidang kerja.. let Allah do His work, pada kita USAHA lah sehabis daya utk buat yg terbaik..:)

moga membantu buat mereka yg bertanya..
maaf, xdapat nak entertain sorang-sorang..^^

Anonymous said...

salam. sy nak minta pendapat. sy sbnrnye dr dulu berminat sgt dgn course ni. mmg minat nk blaja ttg psychology amat mendalam sgt tp time nk apply uni dulu, bnyk sgt tentangan yg tak bg sy sambung course ni... n now sy blaja dlm bidang engineering.. sjujurnya smpai skrg still frust.. skrg ni sy baru semester 2 dlm dunia uni so agak2 nye wajar tak untk sy mula balik semester 1 tp dlm bidang psychology walaupun mendapat tentangan dr org termasuk ahli keluarga sendiri..?

::afni natasya:: said...

w'salam..

oh, classmate sy ade sorang yg kes mcm awak. boleh je catch up kalau nk tukar tapi kena extand setahun lah utk cover balik subject tahun satu sbb xsempat nk cover sume tu dalam tiga tahun.

tentangan family tu biasa dah dgr, n yet saya pun mcm tu jugak dulu. :)
tp tu la, kalau kt boleh buat family faham dgn minat kita n kt perform elok3 dlm kt punya study nnt i'Allah mereka akan support juga kita :)

pandangan peribadi saya sendiri..
sbnrnya family tu risau kan kerjaya kita sbb sooo many rumors yg cakap cos ni susah dpt kerja la, xde masa dpn la..
but the problem is how kita beri dorg faham yg rezeki tu mmg ada di mana-mana n skang ni pun sc sosial kt m'sia tengah nk upgrade.
mungkin boleh cari contoh n tunjukkan kt mereka anyone yang dah berjaya dlm bidang ni. mostly psychology yg sgt well establish kt europe. cerita kat family kt impian masa dpn kita, tunjuk kat dorg yg kita ni dah fikir lebih jauh dari setakat habiskan degree.

dan yang saya buat adalah sy cerita kat dorg plan kehidupan saya start dari blaja degree hingga ke kerjaya. n paling penting kena betul-betul buat la apa yang kita rancang tu..

moga Allah permudahkan awak..
:)

Anonymous said...

salam. tumpang tanye. ad tak course psychology untuk diploma? kalau ad kat mne ek? n ap subjek yg wajib credit dalam spm untk apply course psychology? thnks :)

NuRFaRiSHa said...

salam alaik. bgi saya, menjadi pelajar dlm cos psikologi ni adalah insan yang Haibat! truskan usaha. :)

Anonymous said...

assalam... saya cuma mahu share sikit yang saya tahu ttg kos psikologi ni. basically am a I/O student in psikologi and am currently studyng in UMS. ums mnawarkan bbrpa cabang kos dlm psikologi. ada psikologi kanak-kanak dan keluarga, industri dan organisasi, kaunseling, belia dan komuniti, dan kerja sosial. kerja basically yg I/O akn dapt di bhgn sumber manusia, kanak2 dan keluarga ethr mereka dapt di hospital atau mana2 pusat2 yang berkaitan. nanti saya ty lect. kami ttg ini.. UMS best bha belajar sini.. :) Sabah bumi Allah yang damai.. :) insyaAllah kalau ada maklumt lagi saya share.. tengkiu.. assalamualaikum...

Izzueislam said...

ermm kos ni kan s]nnt kje dy mcm mne ehh..sye nak tau sgt kje dy mcm mne,,kje dy nnt kite jadi ckgu kaunseling ker mcm mne ataupon kite nnt jadu=i doktor yg rawat sakit jiwa tuhhh..harap sgt rply komen nii..desperateee!!!!!!!!

Izzueislam said...

ermm kos ni kan s]nnt kje dy mcm mne ehh..sye nak tau sgt kje dy mcm mne,,kje dy nnt kite jadi ckgu kaunseling ker mcm mne ataupon kite nnt jadu=i doktor yg rawat sakit jiwa tuhhh..harap sgt rply komen nii..desperateee!!!!!!!!

::afni natasya:: said...

btw, psychologist is not kaunselor. tp boleh je kalau nk masuk bidang tu..

kt sini pun, hanya de satu subject je pasal kaunseling. tu pun time first year. boleh google utk tau details perbezaan dgn lebih lanjut :)

she-da said...

Wowww...nmpk mcm menarik course psokologi niihhh,tp lps awak ckp syarat kelayakan tu.....emmmmm mmg x lepas ler klu nk smbg belajar course psikolgi nihhhh.... Minat sgt mdlm dlm course ni. :(

Anonymous said...

belajar bnyk pakai buku atau slides lecturers? n buku semua jenis tebal2 ke? mahal tak? sedang pkir cost utk belaja psikologi, harap sudi membantu :)

::afni natasya:: said...

shida..try tgk sysrat klykn yg betul2 kt setiap uni tu. ada rezeki,insyaAllah.. :)

hmm.. biasanya mmg guna both slide n buku. n ofkos mmg buku2 budak2 sc sosialni tebal2 la.. ade buku yg mahal, ada yg ok la. mostly mmg atas harga rm60. tp.. kalau ada yg x mmpu,sy potostat je la. hihu

Anonymous said...

salam..
I was googling around then found this blog :)
my fiancee ada degree in psychology from 1 of the public uni. But unfortuntely, until now, die x dpt pon kerja in this line..
any advice?
thanks.

Anonymous said...

salam akak . cerita akak yg pasal upu lebih kurang mcm saya . janji dgn kawan nk sambung belajar ukm , tp bila result upu keluar , sy dpt kos i/o psychology kt utm , dia dpt ukm . jauh terpisah .
kos ni susah tak akak ? ade brapa sem ye utk kos ni ? lg 1, biasa student i/o duk kolej mana ye ?

Ain Nia said...

Asalamualaikum akak , alhamdulillah jumpa jugak tempat berkongsi tentang cos ni . Saya omy nak rempuh SPM . And nak mintak advice tentang cos ni , saya nak tahu further ttg cos ni . How hard was it ? Ada bright future Utk dpt gaji besar tak ? And describe me dgn cara saya type that related to my sifat plewseesh ;) hehe may Allah swt bless you kak :D

Ain Nia said...

Asalamualaikum akak , alhamdulillah jumpa jugak tempat berkongsi tentang cos ni . Saya omy nak rempuh SPM . And nak mintak advice tentang cos ni , saya nak tahu further ttg cos ni . How hard was it ? Ada bright future Utk dpt gaji besar tak ? And describe me dgn cara saya type that related to my sifat plewseesh ;) hehe may Allah swt bless you kak :D

Anonymous said...

Hello senior,
I'm gonna pursue my studies in Psychology (Industrial and Organisation) at Utm. Will you kindly spend your time to explain whether this course is based on science or management? Since this course is under Faculty of Management, I'm kinda confused. Hope for your best reply :) Thanks a lot :)

::afni natasya:: said...

anonymous 1: honesly, psychology mmg x well establish lg kt malaysia. but then, its growing, iA. coz we need to admit that we are working with humans n everything around us related to human. i'm not really good on advicing bout this cos. hehe. but if ur fiancee really interesting n want to work on this area, why not she/he furthur his study to be more specific either in development, clinical, child or many more..

instead of waiting for the job, why not we 'create' the job? ;)

::afni natasya:: said...

anonymous junior: iAllah cos ni menarik je, n ofkos.. we will learn banyak2 western teory.. hihu.
4tahun, 8sem iAllah. kalau nk tahu spesific subjek setiap sem mybe boleh google fakulti pengurusan utm. lepas tu, cari kos ni, rsnye ade dia tunjukkn senarai subjek setiap sem..

susah atau x? it depends..:)
mn ade bnde yg senang je kn kt dunia ni. hihi.
ada subjek yg mmg senang la jugak nk score, tp ada subjek yg mmg tough. but then, to get 3.5 above kalau awak mmg x ponteng kelas n baca je buku tu, iAllah tak susah mn.. :D

so far, we will learn 20% managemet n 80% psychology subjects.

suhaida said...

akak....sy bru form 4....sy nk tye krjaya apa yg ssuai ble dah ambk bidang psikologi nim...saya mmg mnat nak jdi pakar psikologi....saya jugak tkut untuk britau ibu bapa saya tntang cita cita sya ni krna orang tua sya sngat mgharapkn sy mnjadi seorang ustazah...tpi sy tidk brknan dengan ustazah...i lovee psikologi

amalina said said...

Salam. Sy plajar biokimia engineering. Saya nak tukar kpd kos psikologi sbb kos eng ni susah sgt. Boleh sy mntak pndapat x . Num sy 0102700215

Anonymous said...

saya lulusan dip elctrnik eng.....saya nk tnya boleh ker saya sambung pgajian dalam bidang pskolgy...sbb mnt sya lbh cndrung ke arah trsbt...num sya 0149940544

Atiqah Alias said...

Assalamualaikum. Saya nak tanya apakah perbezaan psikologi kanak kanak dan keluarga dengan perkembangan awal kanak kanak?

Atiqah Alias said...

Assalamualaikum. Akak saya lepasan Spm minat sangat kos ni, tapi susah nak jumpa Diploma dalam bidang ni yang ada banyak Saujana Muda. Akak ada tau mana mana universati yang tawarkan Diploma psikologi kanak kanak? Dan saya tertanya tanya apa beza psikologi kanak kanak dan keluarga dengan perkembangan awal kanak kanak?

Nazmin Nazifa εїз said...

Assalamualaikum... Saya sedang menunggu result SPM . Nak mohon dalam bidang ini perlu melalui apa ya ? Kalau isi IPTA adakah kena masuk asasi/diploma sc dulu? atau boleh terus ke bidang ni ? saya tak jumpa pun asasi/diploma in psikologi... at least SPM perlu bpe A ye ?

Yasmin Suraya said...

Assalamualikum, saya mengambil aliran akaun dan sedang menantikan result spm. Nak Tanya,boleh ke saya ambik bidang psikologi kalau saya bukan Dari aliran sains tulen?

::afni natasya:: said...

atiqah alias: memang betul. kebanyakan yg menawarkn diploma dalam psikologi adalah daripada IPTS. akak sendiri tak berapa pasti IPTA apa yang ada tawarkan diploma psikologi (rasa macam tak ada) ni kalau swasta rasanya ada. mungkin boleh tanya orang yang lebih arif :)

nazmin: can be both. sama ada asasi, matrik atau stpm. mana 2 pun boleh, tak semestinya awak kena ambil aliran sains. kalau stpm ambil jurusan sastera pun masih boleh ambil kos ni :)
utk syarat kemasukan degree, boleh tgk dekat syarat2 setiap ipta tu lah, biasanya berbeza

yasmin: boleh sangat :)
yang penting ada minat. semoga berjaya.. :)

Anonymous said...

salam. nak tanya sikit. saya skrg belajar diploma dalam bidang engineering. tp bercadang nak sambung belajar dalam bidang psikologi time degree nnt. rasa2nya ad peluang tk nk apply time degree nnt dlm bidang psikologi sedangkn saya tkde basic langsung untk course ni. mklm lah sbb dr sekolah mmg blajar course engineering. thnks.

Wardatul Iman said...

Allahuakhbar... :) tahniah ya buat awak ( penulis entry ) ini..
sy suka mmbcanya... minat kita sama.. iaitu kos psikologi..
walau di mana kita berada... igtlah Allah sntiasa dgn kita..

dan semoga awk berjaya dgn baik dlm bidang yg awk ceburi..., abaikan kata2 yg boleh melemahkan awk ya.. :)
saya sentiasa beri sokongan buat awk ! Alhamdulilllah....

nur elyza said...

assalamualaikum sis . saya tak tahu macammna nak mulakan saya seorang pelajar lepasan spm dan saya memang amat berminat dalam bidang psikologi ni . tapi saya tak tahu mana u yg menawarkan diploma dalam bidang psikologi . kebanyakkan nya saya jumpa semuanya swasta, bila saya bca entry sis , saya terkejut .. utm ada menawarkan course psikologi .. saya amat beminat saya harap sis sudi kongsi cara permohonan di utm dalam bidang psikologi sebab kebanyakan dalam permohonan upu penuh dengan course berkaitan mekanikal. disini saya sertakan email saya . hope sis sudi berkongsi dengan saya . nurelyza96@gmail.com

Daniels Danz said...

assalamualaikum,sis... sy lpsan spm aliran sains tulen... sy amat berminat ttg psikologi... apakah langkah seterusnya utk sy mempelajari bidang psikologi? diploma apakah yg perlu sy ambil? atau patutkah sy ambil matrik or STPM? sbb cos2 di IPTA x byk yg sy minat... please help me sbb sy nk isi UPU... apakah yg perlu sy pilih utk ke arah psikologi??? thankz... wish good luck sis!! may Allah bless u,,,...

::afni natasya:: said...

waalaikumsalam

nur elyza: di UTM hanya ada intake untuk degree. cuba baca komen2 di atas, sy ada komen sikit pasal diplome which is mmg x banyak yg di offer di Malaysia

daniel: kalau diploma, mungkin boleh ambil yg berkaitan dgn sosial sains juga.sbb kalau IPTA mmg xbyk (rasa mcm x ada, kalau ada pun yg saya xtahu lah ye) yg menawarkan diploma nnt bila nak smbung degree ambil lah psychology. kecuali awak ambil diploma di IPTS. tu ade beberapa kolej swasta yg menawarkan cos psychology, mungkin boleh buat research sikit dan tanya kpd kaunselor di sekolah anda

moga berjaya adik-adik :)

adilah adilah said...

akak, sy minat sangat kos psikologi ni...sy rela melepaskan kos law yang dianggap famous ni...sy sebenarnya tak minat law...tp, demi ayah dan ibu sy, sy rela berkorban...tapi semakin lama sy rasa semakin terseksa...sy tak mahu menghampakan impian ayah dan ibu sy untuk melihat sy menjadi seorang lawyer tapi minat sy dalam bidang psycho ni....dah tanya senior, tapi diorang cakap gembirakan hati mak dan ayah tu penting...akak, sy nk tanya...intake untuk utm dlm bidang psycho ni berapa kali setahun dan bila intake tu dibuat..?

Shahirah said...

Assalamualaikum akak, haritu saya ada email akak but no respon. mungkin akak busy tak check email so kalau boleh saya nak tanya kat sini. saya minat sangat dengan course psiko ni. saya lepasan asasi, nk update upu tinggal smggu lagi. boleh saya tahu mostly kat utm, pointer berapa eh boleh dpt course psiko utm ni? dia nak pointer tinggi ke baru boleh dapat?

AzwAnie EzdYuz said...

Salam , akak . dek nk tny , bagaimana kta nk sertai bdg psikologi lepasan spm ? perlu kelayakkan brape agr dpt menyertai bdg psikologi ? dek berminat sgt sgt :) dek perlu information .

::afni natasya:: said...

maaf sgt sbb x dpt nk answer sorg2, hope boleh scrool soaln di atas2 ni, sbb mostly soalan2 anda semua berulang2 je. :)

moga Allah permudahkan urusan anda semua utk memilih yg terbaik.

p/s: adik junior psychology utm skudai sgt dialu2 kn utk berkenalan. hehe ;)

azmeeraa said...

Assalamualaikum ukhti.saya form 4.but saya terfikir halatuju saya lepas spm nanti untuk ambil bidang psykologi ni.untuk bidang ni kita bole ambil asasi,matrik,stpm,stam.then baru ambil degree dalam bidang ni.saya nak tanya antara asasi,matrik mana lagi bagus? Kalau saya amik asasi ,saya kena amik kos apa yg sesuai?kalau matrik pulak? Then,saya lbih minat dalam psychology abnormal.saya kena amik course apa ek untuk psychology abnormal ni? Saya kena msuk cabang yg mana untuk psychology abnormal ni? Psikologi kaunseling ke io ke pekmbangan awal kanak2 ke? Tolong saya.tapi saya sains ict.means saya x amik bio.boleh ke? Bidang psikologi ni perlu bagus dalam subjek apa ? Harap akak dpat jawab soalan saya.saya minat nak jadi psychologist ni.ujian warna n personaliti saya dapat biru,emas n artistik pling tinggi.tpi dalam warna biru ada empati.maksud empati selam perasaaan org lain.something like that la.informasi tambahan :) harap akak dapat jawab :) syukran ya ukhti.may ALLAH bless you.

Fataatun Mutaadibah said...

Assalamualaikum kak. Nak tanya, cmne akk boleh jadi lectuer sedangkan akak dari bidang psikologi? Akak smbung master dalam bidang apa?

Anonymous said...

Assalamualaikum,kak nak tanya ni kalau nak sambung belajar dalam bidang psikologi kita nak mohon UPU nanti kita kena minta bidang apa?

Letshijrahnow . . . said...

assalamualaikum,saye pljr yg akan mnduduki spm thn 2015,saye brminat nk ambik jurusan ni lps spm,nk tau subjek ape yg perlu untuk jurusan ni, tq :)

Letshijrahnow . . . said...

ha,dan jemput dtg blog :)

Ewanis Asmali said...

Salam. Saya lepasan SPM dan berminat sangat dgn bidang ni. Kelayakan yang macam mana ye yg layak amik kos ni di UTM?

Anonymous said...

Assalamualaikum, sy nk tanya, sy ni baru form 1, tp sye ada minat sgt ngan kos psikologi. Sy memang dh terlalu minat, tp sy nk tanya, sye keliru sikit, klau nk ambik kos psikologi tu kena amik STPM ke? Klau Spm, apa yg pelajaran yg kena kredit? Mmg terhad ke univerisiti awam kat malaysia yg ada bidang psikolgi ni?

Nur 'Izzati Amirah said...
This comment has been removed by the author.
Nur 'Izzati Amirah said...

Asslamualaikum, akak, saya pelajar lepasan spm 2014 dan saya sangat2 admire dgan bidang ni. Tapi saya aliran sains dan kalau nak apply uiam untuk asasi sains kemanusiaan memang tak boleh sebab itu untuk aliran sastera shj. So akak dari matrik kan? Dulu akak matrik, ambil subjek bio, kimia fizik ke?

Hanim shakri said...

Assalamualaikum,bidang psikologi sgt best..sbb kita belajar tentang perangai2 manusia,tntng kehidupan..kesihatan..mcm2 lagi..selain dari universti yg dinyatakan...USM(universiti sains malaysia) juga menawarkan kursus psikologi dibawah school/fakulti sains kemasyarakatan..kat usm panggil school..pusat pengajian..jika bminat nak amik bidang ni..masa permohonan upu ipta nanti..beli no pin upu usm dan pilih ijazah sarjana muda sains kemasyarakatan..dalam school/pusat pengajian sains kemasyarakatan ade mcm2 bidang..antaranya sains politik,psikologi,pentadbiran awam,arkeologi n byk lagi..subjek2 yg ditawarkan dalam bidang psikologi pula ade psikologi asas,psikologi kesihatan,psikologi abnormal,psikologi kaunseling,psikologi sosial n psikologi tak normal..dan ade subjek sampingan yg lain..syarat utk course sains kemasyarakatan dkt usm ni...xde la demand sgt..pointer 3.30 n above...insyAllah blh dapat..bila masuk bidang ni pula akan dibahagikan major n minor apa yg kita nak ambil..jadi buat pilihan yg terbaik..tqvm

Nurain Nageena said...

assalamualaikum,, sy ni pelajar lepasan spm 2014,, sy minat dgn kos ni but ade sikit tentangan sbb katenya kerjaya die terhad bagai..tpi sy nk juga belajar yess sbb nk kenal juga perangai manusia nii..and sy ingat nk amik asper but ade akak ni kate upm tkde bidang psikologi but human resource katenya ade persamaan sikit.. ape pendapat akak? sy betul2 konfius ni

Anonymous said...

Salam. Sya pljar UPSI degree psikologi sukan. Dan di UPSI pun ad course psikologi. Sya lpasan stpm alrn sains. Untuk ambil kos Ni alrn sastera pun boleh .. Pskologi the best ..he he .. . jom isi course psikologi .. Terbaikk

Ain Farihah said...

salam.betul cakap sis.ramai jugak yg menetang utk pilih course ni.
kerjaya tak terjamin katanya.
antara taat dan minat,itu sahaja.

cik putih Muhamad said...

Salam. Td cuba cari tips untuk interview pegawai psikologi, x sangka jumpa blog ni dan terbaca.
Menarik sungguh entry ni.
Kita sama kos lah. Cuma berbeza u.
Saya lepasan degree psychology indústri dan organisasi Ums.
Beljar Psychology ni memg best.
Sy sudah bekerja under hr basically budak io kerja under hr.
Untuk menjd pegawai psychology,kita boleh try apply di spa.
saya mnggu untuk interview spa peg psikologi.
Doakan saya ye semua.

tomoshi tekikatoka said...

salam..pisikologi nie lain kan dengan pisikitri? kalu ambik pisikologi boleh ke jadi pakar pisikitri? pisikitri nie ada kat u mana je dlm malaysia nie? sy sngat berminat dengan pisikitri.. kalau dari sastera boleh ke ambik pisikitri? tq :)

Syed Mohd.Fadzil Syed Hashim said...
This comment has been removed by the author.
Syed Mohd.Fadzil Syed Hashim said...

Psikologi adalah Berkait rapat antara Roh dan Jasad.Antara Iman dan Taqwa.Perbuatan manusia berkait rapat dengan perbuatan dan hubungan nya dengan Tuhan mereka.Iman yang baik maka roh yang baik.Roh yang baik maka taqwa dan jasad yang terpelihara.Kegagalan menyelesaikan masalah adalah landasan dari iman yang rendah.Sudut barat mengaitkan dengan unsur sains iaitu NeuroPsychology berkait rapat kajian urat saraf,kajian membran otak dan kesan pada tindak balas jenayah pelaku.Apapun psikologi dalam islam.adalah antara ujian dan hukuman tuhan ke atas tiap hambaNya.Al Quran dan Sunnah Nabi adalah penyelesaian psikologi yang berkesan bagi seorang islam.bagi agama lain bergantung pada kepercayaan mereka.-Ph.D Psychology,Trainee Academician UTM.

Anonymous said...

assalamualaikum sy nak tanya , psikologi industri ni mostly kerja di kilang atau pun di syarikat ? and di fahamkan kos ni boleh jadi lecture kan ?

insan kerdil said...

assalamualaikum ukhti...ana nk tye... ana sekarang diploma pendidikn awal islam kanak-kanak di sebuah ipts..kos ana byk jgk bljar tentang teori2 Montessori..Frobel n dll..if nk smbung degree about pskologi ni mcm mne yek? boleh beri cadangan tak ?? dan jika kte blajar bidang ni..kte akn bljar kerseluruhan tentang psikologi (kanak2/human science n dll) or ade bahagian2 yng kte plih nk psikologi ape2...maaf ayt ana mcm serabut skit..sbb ana pon byk xpham sgt tentang psikologi ni...mohon pencerahan dr ukhti...

Nur Syahirah Shahroel said...

As salam sister, perkenal kan sy Syahira. Jurusan kita sama. Psychology. Tapi tempat belajar nya saja berbeza. Sy student UIA. suka dengar cerita sister dalam entry ni. Sama lah kita dapat pelbagai tentangan hebat. Terutama sekali daripada keluarga. Kerna ia melibatkan masa depan. Tapi tentangan itu bukan lah tiket utk kita mengeluh meratap malah ia menjadi satu cabaran untuk kita lbh mengenali manusia sekeliling, diri sendiri dan juga Sang Pencipta. Sy setuju dgn itu . I wish you all the best in your life. Entry ni since 2011 kan, i just read it ..now dah 2015. Haha 5 years ago. Maybe u dah jadi lecturer by now i guess.

Nur Syahirah Shahroel said...

As salam sister, perkenal kan sy Syahira. Jurusan kita sama. Psychology. Tapi tempat belajar nya saja berbeza. Sy student UIA. suka dengar cerita sister dalam entry ni. Sama lah kita dapat pelbagai tentangan hebat. Terutama sekali daripada keluarga. Kerna ia melibatkan masa depan. Tapi tentangan itu bukan lah tiket utk kita mengeluh meratap malah ia menjadi satu cabaran untuk kita lbh mengenali manusia sekeliling, diri sendiri dan juga Sang Pencipta. Sy setuju dgn itu . I wish you all the best in your life. Entry ni since 2011 kan, i just read it ..now dah 2015. Haha 5 years ago. Maybe u dah jadi lecturer by now i guess.

Nur Syahirah Shahroel said...

As salam sister, perkenal kan sy Syahira. Jurusan kita sama. Psychology. Tapi tempat belajar nya saja berbeza. Sy student UIA. suka dengar cerita sister dalam entry ni. Sama lah kita dapat pelbagai tentangan hebat. Terutama sekali daripada keluarga. Kerna ia melibatkan masa depan. Tapi tentangan itu bukan lah tiket utk kita mengeluh meratap malah ia menjadi satu cabaran untuk kita lbh mengenali manusia sekeliling, diri sendiri dan juga Sang Pencipta. Sy setuju dgn itu . I wish you all the best in your life. Entry ni since 2011 kan, i just read it ..now dah 2015. Haha 5 years ago. Maybe u dah jadi lecturer by now i guess.

Anonymous said...

Assalam..saya nak tanye..says agak minat utk mnjadi seorg psychologists... Tpi ape yg mengconfusekn kan saya bile diorg ckp saya bkn DRI pelajar jurusan sains..saya pelajar ICT Dan semi di sekolah..jd saya perlu jd pelajar sc ke utk ambil fakulti psikology ni?

Nur Amirah said...

Assalamualaikum .. entry yg baik .. thanks sudi berkongsi cerita .. saya pon minat dlm bidang nie dan sdg tunggutk utk apply intake next year ..entry nie sgt membantu dan memberi smangat utk saya apply kos nie sbb saya student lpsan dip in bisnes ade belajar jgk lah teori2 barat tu.. mula2 tu bile pikir nk smbng lagi 4 thn tu guh lamak lama tu tp kalo dh minat semuanya no problesm.skang sis keje ape?? N kos nie dia most pada ape ya?? Saya minat psiko org n etc.. hihi.. hope sis sudi beri pencerahan n kongsi pengalaman .. sekian , terima kasih

adilah cyber said...

assalam kak saya nak tanya ni.. kalau saya dr matrik ambil aliran akaun beh ke kalau saya nak ambil bidang psychology ni.. susah x rasanya kalau saya dr aliran tersebut nak belajar pasal psychology ni...

IsMi AtHiRaH said...

assalamualaikum ,, ukhti,, ana baru nak mnceburi bidang psikologi ni,,,ade apa2 nasihat yang ukhti nak beri pada ana

IsMi AtHiRaH said...

assalamualaikum ,, ukhti,, ana baru nak mnceburi bidang psikologi ni,,,ade apa2 nasihat yang ukhti nak beri pada ana

Al Nuraa said...

Assalamualaikum. Psychology ada relate dgn addmath tak? sbb ada terbaca sebelum
ni dkt fb. Ingat tak nak amik course yg ada kaitan dgn addmath. Mohon pencerahan. Jazakillah

nor syazwani said...

assalamualaikum..saya minat dengan psychology ini..tapi..parents x bagi sokongan..apa yang boleh buat saya begitu yakin dengan psychology?

Honey Hanis said...
This comment has been removed by the author.
Honey Hanis said...

assalammualaikum akak, saya berminat sangat dengan course psychology sbb saya suka nak mengkaji pasal manusia macam yang akak terangkan kat atas. Tapi parents saya tak bagi sbb diorang kata nanti susah nak dapat kerja. so saya pun tak tau nak ambik apa. saya baru f4 so ada lagi setahun nak fikir nak ambik course apa. saya takut kalau saya tak minat course yang saya dapat tu nanti syaa menyesal. akak boleh tak bagi something untuk meyakinkan saya utk ambik course ni and how to make my parents agree with my decision

Hafsa Azhari said...

Salam akak.. saya hafsa. Memang minat nk ambik psikologi dkt uia.. nak tanya.. apa syarata mula2 nk masuk uia kalau kita nk ambik bidang ni?

Ika Natasha said...

assalamualaikum.. akak. sy nak tye sikit mengenai kos psychology io yg akak belajar.. apa beza dia dgn psychology lain.. sy insha Allah lps ni nk smbung degree psychology kat ukm / utm.

Anonymous said...

assalamualaikum sys . sys nk tye . course psikology ad x yang ditawarkan diperingkat diploma and universiti mane yang menawarkan diploma psikologi?utm ad k menwarkan diploma for psikologi ?

iwani said...

Assalamualaikum. iwani nak tanya, iwani minat sangat nak amik course psikology. Selain dari utm, u mana lagi yg menawarkan course ni? dan apa syarat syarat untuk amik course psikology?

Anonymous said...

Salam nak tanya pasal degree psikologi kat ukm..MOSTLY student psikologi yg berjaya melanjutkan degree in psychology berapa pointer diorang eh..kalau bwh 3 pointer ade ke yg berjaya masuk? Mohon tolong jawab sekejap kalau tahu huhu

hafifi hafizul said...

Assalamualaikim sis.. Kos psikologi ni memerlukan belanje yang besar tak sis?? Dari segi tekanan pulak sis rase belajar psikologi sgt membebankan tak?? Minat tu ade cume hati tak sado lagi.. Mohon pencerahan ye sis..

mysterious guys... said...

Assalamualaikummm...sis nk tnya..klau kita nk ambik jurusan ni..apakah subjek yg prlu mndpt kredit di dlm spm??

::afni natasya:: said...

Assalamualaikum

maaf tak dapat jawab satu-satu. saya ada buat entry terbaru. silakan jenguk :)

http://afnitasya.blogspot.co.id/2016/03/7-soalan-biasa-orang-tanya-tentang.html

Keajaibanhujungjari said...

Assalamualaikum kak. Boleh saya dapatkan email akak? Terima kasih banyak.
Safiyyah.tasa@gmail.com

Keajaibanhujungjari said...

Assalamualaikum kak. Boleh saya dapatkan email akak? Terima kasih banyak.
Safiyyah.tasa@gmail.com

Anonymous said...

Salam..sy amik cos psychology gak...nak minta pendapat sume..mana nak dpt kn buku psychology ni ek..cr kat Popular xde..kedai mana ade jual agk ny ye..tq

Shazwina Allisya said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

sy nak tanya . sy plan nak smbg diploma lps spm nt . tp mcm yg kita tahu diploma psikologi ni utk ipta ada dkt utm je . dan utm tawarkan psikologi io . if sy ada diploma io nt, boleh ke masa ijazah nt sy smbg bdg pendidikan mcm kaunseling? ataupun cabang2 yg lain mcm psikologi kanak-kanak dan keluarga, belia dan komuniti, dan kerja sosial . boleh ke?

Unknown said...

Assalamualaikum, sy pegawai pengambilan pelajar kolej uniti iaitu kolej bersekutu uitm&upm. Di kolej kami ada menawarkan diploma psikologi selama 3thun dan boleh further degree di mana2 ipta. Sesiapa yg berminat atau inginkan penjelasan lanjut boleh whatsapp sy cik erni di 013 260 3105

Erni Suryani said...

Boleh whatsapp sy utk keterangan lanjut di 013 260 3105

Erni Suryani said...

Tidak.. boleh whatsapp sy utk keterangan lanjut whatsapp 013 260 3105

Erni Suryani said...

Boleh whatsapp sy di 0132603105 utk ktrangan lnjut

Erni Suryani said...

Xd kaitan lngsung dgn matematik. Boleh whatsapp sy di 0132603105 utk ktrangan lnjut. Tq

Erni Suryani said...

Assalam, di kolej kami pon ada menawarkan dip psikologi selama 3thun. Minimum kelayakan 3krdit bgi mana2 sbjek. Asrama disediakn spnjng 3thun bljr. Bidang psikologi ni luas. Boleh smbng dlm bidang kaunseling juga sbb bidang ini luas, trmasuk psikologi kanak2, keluarga, belia n komuniti. Jika nk smbng dlm bidang pendidikan pon boleh. Jika ad sebrang prtnyaan, boleh whatsapp sy 013 2603105

Shazwina Allisya said...

ohh yeke? kolej mana tu ye?

Unknown said...

Assalammualaikum..saya budak sains tapi saya dpt bidang pengurusan sumber manusia di kptm kuantan. saya minat bidang psikologi dan ingin menjadi doktor psikiatri. Boleh ke saya???
Minta pendapat

khairun adlin said...

Salam akak,
Saya bercadang nak ambil bidang psikologi kat UKM. Dan saya pelajar stpm, subjek ekonomi, sejarah dan bm. Nanti boleh ke kalau saya nak sambung degree ambil bidang psikologi ni?

Eyfah 1999 said...

Bole ws says x? 0125490903.. saya amat perlukan bantuan tentang kos psikologi sukan.

Eyfah 1999 said...
This comment has been removed by the author.
Eyfah 1999 said...

Bole ws says x? 0125490903.. saya amat perlukan bantuan tentang kos psikologi sukan.

I AM GEE DOLLY said...

hi . saya bakal menuntut kos psikologi di utm pada 28hb ni untuk kemasukan degree . Sangat2 teruja walaupun saya agak menyimpang daripada jurusan sebelum ini iaitu diploma in medical lab di segi kuala lumpur .

I AM GEE DOLLY said...

hi . saya bakal menuntut kos psikologi di utm pada 28hb ni untuk kemasukan degree . Sangat2 teruja walaupun saya agak menyimpang daripada jurusan sebelum ini iaitu diploma in medical lab di segi kuala lumpur .

Anonymous said...

Assalamualaikum,

saya merupakan pelajar matriks. saya berminat nak amik course psychology ni. Saya ingin bertanya, berapakah cgpa pointer matriks yg paling dikehendaki untuk apply dan mendapat tempat di course tersebut?

Anonymous said...

upsi ada kursus psikologi dimana peljar diambil dr bidang sc stream.. tetapi klu ukm mereka ambil dr bidang sastera..psikologi kat upsi more to klinikal. so bleh jd doktor..hehe..but not a psychiatric but a psychologist.. big different there.. bleh search kat fb about "pscyh" ..

hananafyz :D said...

hai

hidayah12 said...

boleh saye tnya tntng hysterical tremor?

Farhani Zulkifli said...

saya farhani.saya minat sangat psikologi sampai ade orang tanye apesal ko suke sgt psikologi in? entahlah memang saya minat manusia kenapa orang macam tu kurang konvasional, kenapa ni, kenapa tu. memang saya harap saya dapat jadi seseorang yang bekerja dalam bidang psikologi ni walaupun saye baru 14 tahun 2017

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Post a Comment